Na začiatku obrany proti chorobám je vždy náš imunitný systém – a na začiatku imunitného systému je kvalitná strava plná vitamínov. Ideálne v ovocí a zelenine. Ak cítime, že ich máme nedostatok, tak aj vo výživových doplnkoch.
Vitamín C je skvelý, ale telo si ho neukladá, pravidelne ho vypúšťa v moči (ide o látku rozpustnú v tekutine), takže ho potrebujeme prijímať prakticky na dennej báze. Ako sme už spomenuli, ak ho nemáme dostatok v normálnej strave, siahame po doplnkoch a tých je slušné množstvo – rozpustné tablety, kapsle, prášok, žuvačky, nápoje, dokonca masť na pokožku.
Kyselina askorbová podporuje našu obranyschopnosť pri rôznych neduhoch. Názov kyselina napovedá, že ide o kyslú formu vitamínu C (a tiež o skutočnú čistú formu). Väčšina ľudí túto kyselinu prijíma veľmi dobre, ale malé množstvo užívateľov sa predsa len môže sťažovať na prekyslenie a podráždenie trávenia. Podráždený žalúdok znamená preháňanie alebo iné problémy, o ktoré nestojíme.
A preto je tu nekyslá forma vitamínu C – Hesperutin. Keď sa kyselina askorbová naviaže na vápnik alebo sodík, neutralizuje sa – stane sa nekyslým vitamínom C, takže žalúdok neprekysľuje a stále si ponecháva benefity klasického vitamnu:
- zvyšuje imunitu a pomáha pri klasických chorobách ako je napríklad nachladnutie
- používa sa ako výborná prevencia proti ochoreniam
- spevňuje steny ciev a kapilár
- pomáha vstrebávaniu niektorých látok do tela
- je nápomocný pri tvorbe kolagénu, základnom „spojive tela“, bez ktorého by koža a svaly neboli pružné
- pomáha telu pri hojení rán
- chráni pred infekciami tvorbou protilátok
- dodáva bunkám lepšiu odolnosť
- je silným antioxidantom
- pôsobí proti únave a vyčerpaniu
Bez vitamínu C by ste pravdepodobne dostali skorbut – ako sa stávalo stredovekým námorníkom, ktorí boli dlho na mori bez akéhokoľvek ovocia a zeleniny (krvácanie ďasien, strata zubov, mäknutie kostí), zhoršené hojenie rán). Vypočítavať účinky vitamínu C, je vždy nadlho. Ak vám robí problém jeho kyslá forma, skúste si zohnať nekyslú.